Čím víc jíš, tím víc hubneš! Potraviny se zápornými kaloriemi
Autor: Andrea | Publikováno: 17. 6. 2017 | Rubrika: CO JÍME
Ilustrace
Díky tomuto procesu je kalorický výsledek záporný a organismus místo toho, aby získával více kalorií, je ztrácí, díky čemuž hubneme. Např. jedna malá okurka obsahuje 14 kcal, přičemž na jeho strávení organismus potřebuje 16 kcal. Ve výsledku se lze tedy konzumací takové okurky zbavit z organismu 2 kcal.

Teorie „záporných kalorií“ budí pozornost už jen svým názvem. Poslední dobou se stává stále módnější, a to zejména v USA. Je vůbec možné jídlo bez kalorií? Samozřejmě, že ne, neboť kalorie jsou obsaženy ve všech potravinách a nápojích. Existují ale potraviny, na jejichž trávení organismus spotřebovává více energie, než kolik se mu ji dostává ze samotné potraviny.

Díky tomuto procesu je kalorický výsledek záporný a organismus místo toho, aby získával více kalorií, je ztrácí, díky čemuž hubneme.

Např. jedna malá okurka obsahuje 14 kcal, přičemž na jeho strávení organismus potřebuje 16 kcal. Ve výsledku se lze tedy konzumací takové okurky zbavit z organismu 2 kcal.

Zeleninou, která je naprostým mistrem „záporných kalorií“, je celer. Na strávení 100 g (13 kcal) celeru organismus spotřebuje 95 kcal energie za hodinu.

Tato zásada je základem „diety záporných kalorií“.

Zmíněné „záporné kalorie“ jsou obsaženy v mj. v následujících potravinách:

Zelenina: fazolové lusky, chřest, artyčoky, čekankové puky, dýně, zelí, mrkev, celer, okurka, paprika, ředkvičky, brokolice, květák, papája, cuketa, červená řepa.

Ovoce: grapefruit, pomeranč, citrón, limetka, jahody, klikva, brusinky, borůvky, broskve, jablko, mandarinka, ananas, maliny, meloun.

Bylinky a další zelenina: salát, řapíkatý celer, estragon, šťovík, kopr, petržel, cibule, pór, bazalka, máta, tymián, šalvěj, česnek, pampeliška lékařská.

Takovou dietu je možné dodržovat maximálně po dobu dvou týdnů s rozmezím alespoň tří či čtyř týdnů. Obecné pravidlo spočívá v konzumaci dvou zří druhů zeleniny a bylinek nebo několik druhů ovoce během dne, přičemž se nesmí zapomínat na správný pitný režim.

Nejlepší je začít jídlo koktejlem z bylinek, grepu a borůvek, aby bylo jídlo lépe stráveno.

Je třeba rovněž pamatovat na hlavní zásadu dietetiků: jídlo zvlášť, voda zvlášť. Není vhodné popíjet při jídle vodu, ale je třeba dát organismu čas, aby ho strávil.

Další důležitou věcí při takové dietě je, že všechny potraviny by měly být konzumovány syrové nebo pouze po velmi mírném zpracování (např. na páře).

Po případném dodání oleje se počet kalorií jídla mění a přestávají být „záporné“.

Lékaři ale varují před dlouhodobým používáním takové diety, protože může vést k nedostatku vitamínů v těle. Živiny jsou organismem lépe vstřebávány při složených pokrmech, které obsahují tuky a bílkoviny. Při dietě se zápornými kaloriemi je třeba pamatovat, aby alespoň jedno jídlo během dne obsahovalo bílkoviny. Pokud k obědu sníme kuřecí prsíčka, pak na strávení takového jídla spotřebuje organismus více něž 40 % prvotně získaných kalorií. Čili ze 113 kcal kuřecího prsa organismus v posledku získá jenom 67 kcal.

Zajímavostí je také to, že konzumací studených potravin ztrácíme více kalorií než v případě teplých, poněvadž organismus nejprve musí studený pokrm ohřát na patřičnou teplotu, aby ho strávil, což vyžaduje větší spotřebu energie.