Opatrně s alobalem! Může být příčinou řídnutí kostí, ale nejen toho
Autor: Lída P. | Publikováno: 3. 5. 2017 | Rubrika: ZDRAVÍ
Ilustrace
Nedávný výzkum ukázal, že při vyšších teplotách se z alobalu uvolňuje hliník do potravin v množství, které může být lidskému zdraví. škodlivé. Hliník se hromadí v kostech a mozku, což může vést k osteoporóze či dokonce Alzheimerově chorobě.

Nedávný výzkum ukázal, že při vyšších teplotách se z alobalu uvolňuje hliník do potravin v množství, které může být lidskému zdraví. škodlivé. Hliník se hromadí v kostech a mozku, což může vést k osteoporóze či dokonce Alzheimerově chorobě.

Používání hliníkových fólií je nebezpečné, pokud jsou vystaveny vyšším teplotám. Vyplývá z toho, že je třeba být opatrným, pokud jde o rozšířené kuchyňské triky, pečení nebo grilování s použitím alobalu.

Jeden z autorů nové studie, dr. Zubaidy, podotýká:

„Čím je teplota větší, tím více dochází k uvolňování [hliníku]. Není tedy [alobal] vhodný při vaření.“

Dr. Zubaidy rovněž nedoporučuje přechovávat v alobalu potraviny obsahující kyselé šťávy (např. rajčata či citrusy), jež mohou povrch fólie narušit.

Hliník ovlivňuje mineralizaci kostí, jakož i aktivitu kostních buněk. Jedním z nejčastějších projevů je hyperkalcémie, tedy vysoká míra vápníku v krvi. Dochází k tomu z toho důvodu, že přítomnost hliníku ztěžuje usazování vápníku v kostech, což vede j jeho zvýšenému výskytu v krvi.

Třebaže důkazy tom, že hliník vede ke vzniku Alzheimerovy choroby, nejsou tak průkazné jako v případě osteoporózy, tak jistý vztah je přeci jen patrný. Vědci poukazují na to, že u osob postižených Alzheimerovou chorobou, bylo shledáno ukládání hliníku v mozkové tkáni.

Na druhou stranu však není nebezpečné používat alobal, a to ať matnou či lesklou stranou,  pro uchovávání studených potravin, neboť v tomto případě nebylo žádné uvolňování hliníku pozorováno.

 

Zdroj: simplecapacity.com